Notifications
Clear all

Dictionar trilingv maghiar-roman- rrom pdf

Posts: 874
Admin
Topic starter
(@admin)
Member
Joined: 6 luni ago

 

                                                🌻 Dictionar trilingv maghiar-roman- rrom         

       

       Limba romani este o limbă fără un teritoriu compact, ceea ce împiedică o diferențiere clară a dialectelor doar prin intermediul izogloselor geografice deoarece celelalte criterii de diferențiere interferează cu cel geografic (exemplul cel mai elocvent sunt locațiile în care există comunități de romi de neamuri diferite care, conform criteriului geografic, ar trebui să vorbească același dialect însă, dacă luăm în calcul grupul social – ceea ce Courthiade (2009) numește endai (neam/clan) – aceștia vorbesc edaiolecte diferite. Cu toate acestea, anumiți lingviști pledează pentru modelul de difuziune geografică, model ce include cele mai importante izoglose ce separă dialectele romani (vezi Matras 2002).

      Fiecare adult vorbitor de romani este cel puțin bilingv, ceea ce implică o probabilitate mai crescută de alterare/îmbogățire a varietății respective, sub influența limbii de contact. Așadar, se poate face o diferențiere dialectală având chiar și numai un singur criteriu, cel al evoluției varietăților rome sub influența limbilor de contact (vezi Miklosich 1872).

      Existența, relativ recentă, a limbii romani standardizată dar nu unanim acceptată, care nu a avut timp, mijloace sau forța să se „impună” în rândul vorbitorilor nativi. Pentru divizarea varietăților care stau la baza așa numitei limbi comune romani s-a avut ca criteriu caracteristicile fonetice, morfologice și lexicale definitorii a fiecărei varietăți apoi, prin inducție, s-a stabilit profilul acesteia (vezi Courthiade 2009).

     Impărțirea comunităților rome în branșe profesionale. Ca în orice branșă profesională, există și un vocabular de specialitate. Insă nu acest vocabular de specialitate face diferența între varietăți, deși e demn de luat în calcul, ci conservatorismul comunităților aparținând fiecărei branșe profesionale în raport cu celelalte, ceea ce a condus la o dezvoltare în paralel a fiecărei varietăți din fiecare branșă profesională. (vezi Matras 2013: 208) și (Burtea 2002 – despre neamurile de romi).

     Pe scurt, în literatura de specialitate sunt luate în calcul cel puțin trei caracteristici/criterii majore ale dialectelor limbii romani, caracteristici care în mod evident, influențează - dacă nu cumva - determină numele varietăților limbii romani.

 

 🌻 Descărcați dicționarul de la atașamente

 

 

 

 

Reply
Share: