Notifications
Clear all

Mircea cel Bătrân (1386 - 1418) Domnitorul Țării Românești - Lecție istorie

(@admin)
Member Admin
Joined: 8 luni ago
Posts: 907
Topic starter  

 

                                              🌻 Mircea cel Bătrân (1386 - 1418)

        În 1396, În Țara Românească era înscăunat ca domnitor Mircea cel Bătrân, unul ditre urmașii lui Basarab I. În timpul domniei lui, statul a cunoscut o perioadă de înflorire economică, s-au dezvoltat agricultura și mineritul, iar comerțul era prosper.

        Domnitorul a zidit Cetatea de Scaun la Târgoviște, a organizat armata și a întărit cetățile de la Dunăre. 

        Anticipând primejdia, Mircea cel Bătrân a întreținut relații diplomatice cu Polonia, Ungaria și Moldova, pentru a-și asigura apărarea în fața atacurilor venite din partea Imperiului Otoman.

        În războaiele purtate, Mircea a evitat luptele în câmp deschis, căci oștile otomane erau mai numeroase decât ale sale. Bătăliile importante le-a purtat în spații accidentate și strâmte, care să nu ofere inamicului posibilitatea de la Rovine împotriva sultanului Baiazid, care atace Țara Românescă.

        În 1396 domnitorul a participat la cruciada antiotomană organizată de cavalerii occidentali. Cruciada s-a încheiat cu înfrângerea creștinilor la Nicopole.

        Spre sfârșitul domniei, Mircea cel Bătrân a fost nevoit să accepte tribut turcilor și a cedat Dobrogea, cu condiția ca sultanul să nu se amestece în treburile țării.

        Domnitorul a murit în 1418, fiind înmormântat la mănăstirea Cozia, ctitoria sa.

 

 

   

 

      Citim textul de mai sus și descoperim:

 

      1. Care sunt cele două realizări ale domnitorului Mircea cel Bătrân?

      2. Stabilește pe baza sursei de mai jos întinderea Țării Românești sub Mircea cel Bătrân. Numește statele vecine cu Țara Româneacă.

 

Sursă istorică:  „Acestui Mircea, care a început mai înainte război, plecând cu armata asupra turcilor împreună cu regele maghiarilor, Sigismund, Baiazid sultanul i-a găsit vină și, trecând peste Dunăre, îl robea tare. Mircea a strâns oastea țării și, mai întâi, a pus la adăpost, în muntele Brașovlui, femeile și copiii.

      Apoi se ținea pe urmele lui Baiazid prin pădurile de stejar ale țării care sunt multe și acoperă peste tot locul, să nu fie ușor de umblat pentru dușmani și nici lesne de cucerit. Și, ținându-se de urma sultanului, se lupta întruna cu dânsul în mod strălucit.”

 

                              (Cronicarul bizantin Lanic Chalcocondil)

 

       3. Numește sultanul care s-a luptat cu domnitorul român la Rovine.

 

       4. Cum a gospodărit țara?

 

 

       5. Ce a lăsat domnitorul moștenire poporului său citând izvoarele istorice.

 
Izvoare istorice
 
      „Io Mircea, mare voievod și domn din mila și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului, herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului.”

 
                                                                                    Titulatura domnitorului Mircea cel Bătrân
 
 
Materiale suplimentare
 
 
Bătălia de la Rovine
 
 
 
 
 

Bătălia de la Nicopole

 

      

 

Mai jos găsiți un folder cu harta Țării Românești în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, de lipit pe caiete

 

 

 


   
ReplyQuote
Share: