Notifications
Clear all

Iliada de Homer rezumat pe capitole - Literatura antică

(@admin)
Member Admin
Joined: 6 luni ago
Posts: 874
Topic starter  

 

                                🌻 Iliada de Homer rezumat pe scurt

 

      Iliada. Această operă povestește despre luptele purtate de grecii ahei pentru cucerirea cetății Troia. Din rândul acestora făcea parte eroul Ahile. Conflictul dintre ahei și troieni a durat zece ani. În cele din urmă, printr-un vicleșug, grecii au reușit să intre în cetatea Troia ascunși în interiorul unui cal uriaș din lemn. Astfel, troienii au fost înfrânți, iar cetatea lor a fost distrusă.

     „Iliada” este o epopee care stă la baza culturii occidentale, atât prin vechimea sa, cât și prin marea sa valoare literară. Este o operă compusă oral și transmisă pe această cale de-a lungul mai multor generații, iar prima sa variantă scrisă datează aproximativ din secolul al VIII-lea î.Hr. . Tradițional, „Iliada” este atribuită lui Homer (sau Homeros), poet epic și aed, care după spusele lui Herodot („părintele istoriei”), s-a născut în Ionia sau în insula Chios, cam în aceeași eră. 

     Tema epopeii o reprezintă războiul Troiei, în care se confruntă aheii veniți din Grecia cu troienii și aliații acestora, fiecare tabără fiind susținută de diverse divinități, cum ar fi Atena, Poseidon sau Apollo. După zece ani de război, soarta acestuia nu continuă prin numeroase lupte colective sau individuale care ilustreaza figuri ca Ajax, Hector sau Patrocle. În final, aheii înving grație victoriei lui Ahile care îl ucide pe conducătorul troian în luptă directă.

 

     In palatul lui Jupiter-Zeus are loc o petrecere la care participa toti zeii, mai putin Discordia, zeita vrajbei. Aceasta se napusteste in timpul chefului in palat foarte furioasa. Jupiter o calmeaza si aceasta se hotareste sa plece, lasand in urma un mar de aur care trebuia daruit celei mai frumoase zeite. Jupiter nu se poate hotari intre zeita dragostei, Venus; zeita intelepciunii, Minerva, fiicele sale si sotia sa Junona,astfel decide ca cele trei pretendente sa aleaga un muritor care sa decida cine va pastra marul.

     Ahile întruchipează virtuțile eroului războinic. Spre deosebire de el, Hector detestă războiul și nu luptă pentru glorie, ci pentru a-și apăra cetatea; este iubitor de pace și de rațiune. Figurile celor doi eroi reies și din cuvintele pe care și le adresează înainte de luptă - procedeu des folosit de Homer pentru caracterizarea personajelor, cuvintele lui Ahile sunt mânioase și jignitoare, în timp ce Hector vorbește calm și măsurat. Poetul își caracterizează eroii și din câte un epitet frecvent legat de numele personajului respectiv, de exemplu "șoimanul Ahile".

     Personajele sunt prezentate în mișcare, dinamismul fiind amplificat de imagini auditive referitoare la zgomotul bătăliei sau la zornăitul înfricoșător al armelor unui erou, ca în cazul lui Diomede. La prezentarea sugestivă a unei situații contribuie și comparația, care la Homer este dezvoltată pe mai multe versuri.

     Alături de eroi intervin și zeii, conferind operei un caracter miraculos. Astfel, Atena îl apără pe Ahile de sulița lui Hector, iar Apolo îl ascunde pe fiul lui Priam într-o ceață deasă spre a-l feri de mânia Peleianului.
 

     Venus il alege pe fiul lui Priam si al Hecubei, Alexandru-Paris, un arcas foarte chipes, caruia in schimbul deciziei sale ii promite inima Elenei, cea mai frumoasa zana. Paris o alege pe Venus ca cea mai frumioasa. Venus il duce pe paris la Elena, unde Cupidon le strapunge inimile cele doi cu sageata dragostei. Junona care urmarea sa se razbune pe Paris desface legatura dintre Elena si sotul ei Menelaos. Deoarece exista un vechi pact intre marii conducatori ai timpului, cum ca acestia il vor ucide pe cel care va indrazni sa o fure pe Elena de la sotul ei. Astfel viteji ca Achile, Ulise, Aiax, Idomeneu, Diomede, batranul Nestor, doctorul Mahaon si Agamemnon, in frunte cu fratele acestuia, Menelaos pornesc pe corabii spre distrugerea Troiei. 

Mânia lui Achile

      Dupa noua ani de lupta zidurile Troiei erau inca in picioare. Agamemnon reuseste sa o rapeasca pe fiica lui Hriseu, Hriseida. Hriseu ii cere ajutorul lui Apolo, care trimite sageti otravite raspandind ciuma printe ahei.Agamemnon se lasa convins de Achile sa o inapoieze pe Hriseida, dar in schimb el isi ia femeia lui Achile, Briseida, si niste averi. Achile manios, de faptul ca prietenii sai de lupta nu realizeaza ca fara el sunt foarte usor de invins, isi ia corabiile si pleaca de pe campul de lupta. Iar mama sa, zeita Tetis, il convinge pe Jupiter sa dea victoria troienilor, astfel Jupiter trece de partea Ilionului.

     Prevestitorii ahei spuneau ca in anul care tocmai incepuse, al zecelea de razboi, vor fi darmate zidurile Troiei, astfel, lupta devine tot mai intensa Paris si Menelaos se infrunta pentru frumoasa Elena. Paris este ranit.
Lupta devine din ce in ce mai sangeroasa pe masura ce zeii se amesteca mai mult. 

 

Andromaca si Hector

     Zeii parasesc campul de lupta din ordinul lui Jupiter. Lupta sporeste in intensitate si devine foarte crancena.
Hector afla de mania Minervei si o roaga pe mama sa, Hecuba, sa mearga impreuna cu toate doamnele catatii sa ii daruiasca jertfe. Hector ajuns in palatul tatalui sau decide sa-si revada sotia. Andromaca incearca sa isi convinga sotul sau sa ramana acum langa familia lui, insa Hector se reintoarce pe campul de lupta impreuna cu fratele sau Paris. 

     Pe campul de lupta invingatorul era decis de conducatorii armatelor, care se infruntau erau Hector si Aiax. Jupiter opreste lupta celor doi si dupa cum ii fagaduise lui Achile da victoria de partea troianului. Astfel, Agamenon decide sa incerce sa se impace cu Achile prin intermdeiul pritenilor lor, dar Achile nu este de acord.

Foc la corabii

     Lupta porneste din nou. Ulise si Diomede sunt scosi din batalie. Troienii se apropie de corabii. Hector darama cu o piatra de moara poarta zidului ce le imprejmuieste. Neptun sare in ajutorul aheilor a caror singura scapare erau corabiile, pe care ii imbarbateaza. Junona il adoarme pe Jupiter si il ajuta pe Neptun sa treaca in fruntea aheilor. Hector este ranit in lupta . Jupiter se trezeste si readuce lucrurile in favoarea troienilor, vindecandu-l pe Hector. 

     Troienii piereau din ce in ce mai multi,asa ca s-au retras spre portile cetatii.Vazand aceasta Zeus ii porunceste zeitei Iris sa-i spuna lui Hector sa intre in lupta cand va vedea ca Agamemnon e ranit.Deci,cand Agamemnon a fost ranit Hector a intrat in lupta,dar Diomedes si Ulise au respins atacul,dar apoi,Paris il raneste pa Diomedes,astfel ca cei doi au fost nevoiti sa paraseasca lupta.Patroche,ii cere lui Ahile, care urmarea lupta de pe puntea corabiei sale,sa-i dea voie sa intre in lupta.

     Lupta era tot mai apriga.Zidul si santul nu-i mai puteau apara pe greci.In toiul bataliei Zeus trimite un semn:un vultur si un sarpe.Sarpele musca din vultur si acesta arunca sarpele in mijlocul troienilor,dupa care dispare.Acesta era un semn ca troienii sa inceteze lupta,dar Hector n-a luat in seama semnul si a inaintat cu armata cucerind zidul, in timp ce grecii fugeau spre corabiile lor.

     Zeus nu credea ca vreun zeu va indrazni sa-i ajute pe greci, dar Poseidon luand infatisarea profetului Calhas le da acestora o mare putere.Astfel,grecii au raspuns cu mult curaj atacului troienilor.

     Nestor se duce la Agamemnon,pe care il intalneste impreuna cu Diomedes si Ulise,toti raniti.Agamemnon este gata sa lanseze corabiile la apa,dar Ulise il opreste temandu-se ca grecii vor inceta lupta.In acest timp Hera il convinge pe Hypnos,zeul somnului sa-l adoarma pe Zeus.Profitand,
Poseidon ii ajuta pe greci cu si mai multa putere.Astfel,grecii inaintau iar troienii se retrageau.

     Când Zeus se trezeste din somn si ii vede pe troini fugariti de greci se infurie si-l trimite pe Apollo sa-i redea puterile lui Hector.Cu Hector in frunte troienii au repornit atacul.

     Sperând sa schimbe soarta luptei Patrocle se duce in cortul lui Ahile si se imbraca cu armura acestuia.Troienii,crezand ca este chiar Ahile ,au inceput sa se retraga.Patrocle i-a fugarit pana la zidurile cetatii,dupa care Apollo il opreste spunandu-i ca nu el este sortit sa-i nimiceasca pe troieni,ci Ahile

     Hector se hotaraste sa se lupte cu Patrocle.Lupta a durat mult,dar cu ajutorul lui Apollo, Hector il invinge pe Patrocle. Inainte sa moara Patrocle ii spune ca soarta lui este sa fie ucis de Achile, dar Hector n-a crezut.

     Vazand trupul neinsufletit al lui Patrocle,regele Menelaos se repezi sa-l aduca in tabara,dar Hector luase deja armura lui Achile si pentru a recupera trupul s-a dat o adevarata batalie.

     Achile plange moartea prietenului sau,in timp ce Hector tot incerca sa-i recupereze trupul.Achile,desi nu mai avea armura se hotaraste sa intre in lupta,dar cand a aparut Atena l-a invaluit intr-o lumina stralucitoare de care troienii au prins frica si au fugit.In timp ce troienii se adunasera la sfat Achile si ceilalti prieteni pregateu trupul lui Patrocle pentru inmormantare.

Impăcarea lui Achile

      Zeita Thetis ii daruieste fiului sau,Achile alte arme facute de Hefaistos si astfel,acesta putea sa-si razbune prietenul.

      Primindu-si armele Achile cheama la o adunare pe toti grecii ,apoi se impaca cu Agamemnon,care ii dadu numeroase darurei imoreuna cu sclava Briseis.In timp ce grecii tineau un ospat in cinstea zeilor Achile il plangea pe Patrocle.

     Achile porneste la lupta hotarat sa-si razbune prietenul.  Batalia devine un macel din clipa in care se amesteca zeii.
Achile urmareste doar sa-l razbune pe Patrocle, adica sa-l ucida pe Hector, care era protejat de Apolo. Si Hector, la randul lui, dorea sa-si razbune fratele, Polidor. Apolo il indeparteaza pe Hector de pe campul de lupta, din fata lui Achile, invaluindu-l intr-un nor de aur. Achile il urmareste pe troian, in lupta sa il ucide pe Licaon, fiu al lui Priam. Achile se indreapta furios catre Troia. Apolon il salveaza pe viteazul Agenor de la moarte. Cu ajutorul lui Apolon troienii se refugiaza in cetate. Hector ramane in fata portilor pentru a da piept lui Achile de unul singur. 

Moartea lui Hector

      Achile îl urmareste pe Hector in jurul cetatii. Troianul este inselat de zeita Minerva si, mai apoi, rapus de Achile, care nu ii respecta rugamintea de a-i inapoia trupul famaliei lui Priam. Achile leaga corpul lui Hector de caleasca sa si il tareste in jurul cetatii. Familia indurerata a troianului cere indurare de la Achile, sa le dea trupul eroului lor. Andromaca isi plange mahnita sotul. 
Achile il inmormanteaza pe Patrocle. Apoi tareste corpul lui Hector legat de caleasca de doisprezece ori in jurul mormantului.

     Cu ajutorul lui Mercur, batranul Priam, ajunge la Achile unde a cazut in genunchi in fata lui  si l-a implorat sa-i dea trupul lui Hector,acesta s-a indurat.Achile l-a intrebat pe Priam de cate zile are nevoie pentru a-l inmormanta. Acesta,raspuzandu-i ca ii trebuiesc 10 zile si multumindu-i, pleaca spre Troia unde ii organizeaza lui Hector o inmormantare si un ospat cum nu s-a mai vazut.
Multi troieni au plans si au fost indurerati din cauza mortii lui Hector.
 

Ultimele zile ale Troiei

In ajutorul Troiei vin amazoanele conduse de Pentesilea, si viteazul Memnon, dar ambii sunt ucisi de ahei. Achile este ucis de Paris, care ii strapunge calcaiul cu o sageata otravita. Dupa o lupta grea aheii recupereaza corpul lui Achile. Paris este ranit de o sageata si fuge la zana Enone, in munti, pentru a-si alina durerea. 

Dupa zece, ani razboiul continua dand jertfe nenumarate zeului Marte.

 


   
ReplyQuote
Share: