Notifications
Clear all

Un yankeu la curtea regelui Arthur de Mark Twain rezumat

(@admin)
Member Admin
Joined: 6 luni ago
Posts: 874
Topic starter  

 

                          🌻 Un yankeu la curtea regelui Arthur de Mark Twain

 

         Romanul reprezinta jurnalul yankeului, care descrie toate “mizeriile” acelui secol, mintea inapoiata si gandirea inceata a oamenilor, totodata si aventurile sale prin tara lui Arthur. Totusi, Hank nu va uita ca este un american, asa ca va introduce ca sport, pentru amuzamentul nobilimii si totodata pentru a inlocui turnirurile, baseball-ul; aduce pe piata noi monezi – dolari, centi, pentru a civiliza populatia, dar si pentru a se simti cat mai confortabil. 

       „Apărut în 1889, Un yankeu la curtea regelui Arthur este unul dintre cele mai citite romane ale lui Mark Twain. Spre deosebire de Swift în Călătoriile lui Gulliver, Twain nu-şi situează acţiunea într-o ţară imaginară, ci în Anglia secolului al VI-lea, cu realităţile ei dure şi contrastante, ceea ce îi permite să-şi dezlănţuie cu tot sarcasmul satira împotriva realităţilor revoltătoare dominante şi în patria sa în plin secol al X1X-lea. De îndată ce-şi revine după lovitura primită în cap, care l-a expediat cu o mie trei sute de ani în urmă, Hank se comportă ca un fiu fidel al pragmaticei Americi. Se „orientează pe teren”, se documentează şi concepe un vast şi elaborat plan de demitizare, demistificare, de „săpare” a ruginitelor instituţii feudale. Plan pe care îl şi împlineşte.”

 

        El călătorește involuntar în timp din secolul 18 până în secolul 6, ajungând la curtea regelui Arthur. Este luat prizionier de un cavaler, Sir Kay și se hotărăște că va fi ars pe rug. Yankeul reușește însă să se salveze, pretinzând că este un vrăjitor și făcând să dispară soarele (acest lucru s-a întâmplat de fapt în timpul unei eclipse, dar oamenii de atunci nu știau ce sunt eclipsele).

       Astfel, yankeul ajunge cel mai mare sfetnic al regelui, i se dă porecla „Șeful” și îl întrece în faimă pe Merlin, care devine invidios. Yankeul face și alte „vrăji” pentru a-și demonstra puterea, vrăjile fiind desigur, doar niște șmecherii. Oamenii erau simpli și superstițioși, așa că era mereu crezut. Singurii care știau că vrăjile erau de fapt niște trucuri erau Clarence și alți câțiva băieți, care îl ajutau pe yankeu să pună la cale unele minuni.Yankeul se hotărăște să introducă unele schimbări în ținut și chiar reușește să inventeze unele lucruri, cum ar fi: săpunul, peria de dinți, școlile, bicicletele, telefoanele, chibriturile, etc, în ciuda faptului că biserica se împotrivea schimbărilor.

       Cu timpul, “sir Seful” / ”Seful” dupa cum l-au numit oamenii, pune bazele stiintei si a democratiei, dar fara a indigna prea tare biserica – care aparent era cea mai mare putere la momentul respectiv. Descopera mintile luminate din vremea aceea si infiinteaza o multime de institutii pentru educarea si pregatirea acestora; a deschis scoli pentru educarea populatiei, a infiintat primul ziar, a antrenat in secret propria armata, a trimis misionari pentru a promova ideile sale de a civiliza populatia; una dintre ele a fost “Sapunul de Persimone – il intrebuinteaza toate primadonele” – pancarda fiind atarnata de armura cavalerului aflat in misiunea de igiena. 

       Datorita unei neintelegeri, Seful a fost provocat la duel de catre sir Sagramor, dupa intoarcerea acestuia din misiune. 
Apoi, regele il trimite pe Hank in cautare de noi aventuri si pentru a-si face un renume. Hank intalneste o femeie, Alisandre sau Sandy cum ii spunea el, care ii va da prima sa misiune, totodata ramanand langa acesta ca “lipitoarea”. 
De la invingerea celor 3 “capcauni” si eliberarea “printeselor” pana la reinvierea cursului de apa din Valea Sfinteniei, Hank isi face o reputatie foarte buna in randul oamenilor. 

       Revenind la castel, yankeul ii comunica Regelui ca ar dori sa se deghizeze in taran liber si sa cutreiere Anglia pentru a invata despre obiceiurile muritorilor de rand. Curios si totodata incantat, Arthur, i se alatura Sefului; astfel prima etapa a calatoriei a fost instruirea regelui. “Dar incapatanati umeri mai avea! Parca inadins nu voiau sa invete cum sa se lase si sa para in mod firesc cazuti. Trebuia sa continui instructia…”. 

       La scurt timp dupa intoarcerea Sefului si a Regelui, sir Sagramor se intoarce din misiune pentru a se duela cu inamicul sau. 
In urmatoarea zi dupa turnir, Seful dezvaluie tehnologia secolului al XIX-lea si o foloseste pentru a dezvolta tara. 
Trei ani mai tarziu, seful este casatorit cu Sandy si au o fetita. Aceasta se imbolnaveste, iar la sfatul medicilor din acea vreme, cei trei parasesc Anglia si merg in Franta. 

      In lipsa Sefului, tara ajunge in razboi, iar dupa moartea Regelui biserica a preluat conducerea. Alaturi de Clarence va lupta pentru a pune capat razboiului; intr-o noapte Merlin il vrajeste pe Hank, punandu-l intr-un somn adanc de 1300 de ani, Clarence fiind martor al acestei vrajitorii, observa acestea prea tarziu. 

 

ProtagonistYankeul încearcă în toată această carte să-și menină poziția de mare vrăjitor, dar nu este un om egoist. El își dorește desființarea sclaviei, crede că titlurile nobiliare ar trebui dobândite pe merit și nu prin moștenire și urăște legile crude care îi discriminează pe țărani. Este și un om inteligent, pricepându-se să creeze diferite lucruri, cum ar fi biciclete, telefoane, etc. Este și cult, de asemenea, știind datele eclipselor. A avut o mare contribuție la dezvoltarea ținutului Camelot.

Personaje principaleYankeul, regele Arthur, domnița Alisanda, Merlin, Sir Sagramor-cel-chinuit de dor (rivalul yankeului), Marco (un țăran), Morgan Le Fay (sora cea rea a regelui Arthur) și diverși cavaleri.

 


   
ReplyQuote
Share: