Notifications
Clear all

Împăratul muștelor de William Golding rezumatul cărții

(@admin)
Member Admin
Joined: 6 luni ago
Posts: 874
Topic starter  

 

                                  🌻 Împăratul muștelor de William Golding

 

        „Imparatul mustelor”este un roman alegoric scris de William Golding in 1954, castigator al premiului Nobel. Actiunea are loc pe o insula izolata. In urma prabusirii unui avion, nu exista supravietuitori adulti, doar niste copii. In acest context sunt prezentati doi baieti, englezi, Ralph si Piggy care sunt prezentati ca si personaje principale. Personajul principal al romanului Împăratul muștelor este Ralph, unul dintre băieții mari care ajunge să devină și liderul copiilor, pe care încearcă să-i organizeze în așa fel încât să mențină un foc aprins în permanență pentru a fi văzuți în cazul în care trece vreun vapor

        Romanul prezinta felul in care se manifesta ideea de cultura si civilizatie in sanul unui grup de tineri ce se afla pe o insula pustie si care incearca sa se autocontroleze dupa regulile societatii. Actiunea are loc pe o insula izolata. In urma prabusirii unui avion, nu exista supravietuitori adulti, doar niste copii.

        Cei doi baieti gasesc o cochilie de scoica iar Piggy se gandeste sa o foloseasca drept corn pentru a striga dupa eventualii supravietuitori. Copiii se impart in doua grupe: cei mari si cei mici, grupe conduse de Ralph si Jack. Ralph si ia sarcina in serios si ii indeamna si pe ceilalti sa munceasca pentru o cauza comuna, sa fie mereu in alerta si sa aiba un permanent „semnal de foc”. 

       Pentru o perioada baietii se ocupa cu construitul adaposturilor, cu stransul lemnelor si a apei de baut, si au grija ca focul pe care l-au aprins sa nu se stinga. Scopul lor este in primul rand sa tina focul mereu aprins, acest lucru fiind si cel mai greu de facut deoarece un grup condus de Jack isi consuma energia si se concentreza mai mult pe vanatul porcilor salbatici, pentru asigurarea hranei. In cercul tinerilor incep sa se iveasca repede si neintelegeri deoarece, unii credeau ca pe insula exista o creatura ciudata.

 

       Acest fapt duce la despartirea lor in doua tabere in functie de negarea sau afirmarea existentei pe insula a creaturii respective. Ralph incearca sa combata ideea existentei creaturii, in timp ce Jack este convins ca ea este intr-adevar pe insula si este sustinut de grupul sau de vanatori. Din pricina acestei neintelegeri Jack isi formeaza repede o alta tabara, unde atrage cat mai multi simpatizanti promitandu-le hrana, distractie si mai ales protectie impotriva bestiei. Treptat, grupul condus de Jack devine din ce in ce mai salbatic, tinerii se picteaza pe fata, dedicandu-se mai tot timpul vanatului, in timp ce grupul lui Ralph este concentrat asupra mentinerii focului pentru a se salva. 

      Simon, un tanar din grupul lui Ralph este insarcinat cu investigarea muntelui. In drumul sau spre munte gaseste un cap de porc, infipt acolo de ceva vreme de catre Jack. La vedere acestuia, Simon incepe sa halucineze. El vede capul ca fiind „imparatul mustelor” , si crede ca acesta ii vorbeste spunandu-i ca de fapt ei au l-au creat si ca el traieste in interiorul fiecaruia dintre ei.

      La intorcere ajunge in mijlocul unui ritual din cadrul tribului lui Jack, si este prins chiar in punctul culminant al acestuia, relatarea lui nu este bagata in seama si este ucis. Dupa aceasta scena , tribul lui Jack porneste un atac spre tabara lui Ralph incercand sa obtina de la acestia ochelarii lui Piggy cu care au aprins focul. Grupul lui Ralph este compus din el, Piggy, si gemenii Sam si Eric. 

      Acestia se hotarasc sa plece in tabara lui Jack pentru a recupera ochelarii lui Piggy , ca acesta sa vada. In confruntarea ce a urmat Piggy este ucis, gemenii sunt capturati si devin si ei membrii ai grupului, Ralph ramanand singur. In finalul cartii, Jack alaturi de Roger, un prieten de-al sau, porneste o vanatoare pentru a-l ucide pe Ralph. In acest scop, Jack da foc intregii insule. Focul creat este asa de mare incat atrage atentia unei nave care se apropie si ii salveaza pe baieti. Capitanul navei coboara pe insula si ii surprinde pe baieti intr-o lupta sadica. Acesta ramane surprins si afirma ca nu se astepta la asemenea transformare a baietilor englezi. 

      Autorul si impune punctul de vedere in finalul cartii prin afirmatiile ofiterului ce ramane uluit in urma descoperirii grupului. Nava in acest context este simbolul civilizatiei, care ii poarta pe tineri inapoi in lumea de unde au venit. Romanul este o alegorie asupra instinctului animalic, brutal, sadic, ce ii revine omului izolat, parasit si disperat. Romanul este de asemenea un manual al disocierii binelui de rau, cu un efect moralizator. Copiii care urmaresc fiara ce se ascunde in intunericul junglei nu realizeaza de fapt ca aceasta este in fiecare din ei, crescand tot mai mult pe masura insalbaticirii lor. 

 

Cartea, Împăratul muștelor de William Golding, o puteți citi si descărca de pe linkul de mai jos..

 

 


   
ReplyQuote
Share: