AnnaE

Paralela între „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” și „Lumina”, de Lucian Blaga

Cele două poeme, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” și „Lumina”, deschid și definesc volumul de debut al lui Lucian Blaga, Poemele luminii (1919), funcționând ca o diadă complementară: primul text este o artă poetică ce fixează modul în care poetul cunoaște lumea, în timp ce al doilea este un poem cosmogonic ce explică originea și esența acestei lumi.

Împreună, ele conturează viziunea expresionistă și vitalistă a tânărului Blaga, având ca axă centrală cel mai important simbol al liricii sale: lumina.

1. Asemănări și puncte de convergență

• Apartenența la același univers estetic (Modernismul expresionist): Ambele poeme se înscriu în fluxul vitalismului expresionist. Natura, cosmosul și sufletul uman pulsează de o energie uriașă, iar poetul se simte o parte organică a Marelui Tot.
  • Simbolul central: În ambele texte, lumina nu este un fenomen fizic, ci un principiu metafizic, o forță spirituală absolută care leagă omul de cosmos.
  • Lirismul subiectiv și oralitatea: Ambele poeme sunt mărturisiri la prima persoană (identitate între eul liric și poet). Blaga folosește versul liber, fără constrângeri de rimă și ritm clasic, cu accente și pauze dictate exclusiv de respirația interioară a ideii și de fluxul emoțional (inginerie metaforică modernă).
  • Fascinația pentru mister: Atât „corola de minuni”, cât și originea luminii cosmice sunt taine pe care rațiunea pură nu le poate explicita integral, ele trebuind să fie trăite și protejate prin simțire și poezie.

Element de analiză

„Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”

„Lumina”

Specia literară

Artă poetică (crez literar și filosofic).

Poem cosmogonic și imn al iubirii.

Tema centrală

Epistemologică: Cunoașterea prin protejarea misterului și rolul poetului în univers.

Ontologică: Geneza universului, originea vieții și a iubirii umane.

Starea de spirit

Meditativă, confesivă, polemică și protectoare.

Extatică, vizionară, interogativă și pasională.

Atitudinea eului

Contemplativ-activă (poetul ca protector al tainei: „eu nu strivesc...”).

Receptivă și integratoare (poetul ca păstrător al scânteii divine: „lumina ce-o simt...”).

Diferența majoră dintre cele două poeme constă în funcția simbolică pe care o primește lumina:

În „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” (Lumina ca metodă de cunoaștere)

Lumina devine o metaforă pentru instrumentul cognitiv, pentru modul în care omul se raportează la misterele lumii („flori, în ochi, pe buze ori morminte”). Blaga construiește o opoziție celebră, care va fi teoretizată mai târziu în sistemul său filosofic:

• „Lumina altora” reprezintă cunoașterea paradisiacă (logică, rațională, analitică). Aceasta încearcă să explice misterul, dar, făcând asta, îl distruge („sugrumă vraja”).
  • „Lumina mea” reprezintă cunoașterea luciferică (poetică, intuitivă, empatică). Poetul nu explică taina, ci o potențează prin metaforă, așa cum lumina lunii nu risipește întunericul nopții, ci îi sporește misterul („și tot ce-i neînțeles / se schimbă-n ne-nțeles și mai mare”).

În „Lumina” (Lumina ca materie primordială și iubire)

Aici, lumina își pierde caracterul de instrument epistemologic și devine forța primordială a creației, echivalentul genezei din miturile cosmogonice (fiat lux).

• Poemul se deschide cu o întrebare retorică vizionară: „Lumina ce-o simt năvălind / în pieptul meu când te văd... / nu e un strop din lumina / creată în ziua dintâi?”
  • Blaga imaginează clipa Big Bang-ului primordial ca pe o explozie de lumină din care s-au desprins fragmente. Iubirea umană este interpretată ca o „picătură”, o memorie celulară a acelei lumini inițiale. Când iubește, omul reactivează energia din prima zi a Creației.

Relația dintre Eul liric și Univers

În „Eu nu strivesc...”, relația este definită prin iubire ca motivație a protecției: „căci eu iubesc / și flori și ochi și buze și morminte”. Iubirea este argumentul suprem pentru care poetul refuză disecarea rațională a lumii. El stă în fața misterului ca un gardian care refuză să strivească „corola” (metaforă a perfecțiunii și fragilității universului).

În „Lumina”, relația este una de consangvinitate cosmică. Eul liric nu mai este doar un observator sau un protector, ci este purtătorul misterului. Întunericul nu este absența luminii, ci o memorie a haosului primordial, iar iubirea dintre cei doi îndrăgostiți devine o forță cosmică ce ordonează haosul, unind fragmentele risipite ale universului.

Cele două poeme funcționează ca un întreg organic: prin „Lumina”, Blaga ne arată din ce suntem făcuți (din scânteia divină a creației și din iubire), iar prin „Eu nu strivesc...”, ne învață cum trebuie să trăim și să privim această lume (cu uimire, protejând misterul prin „lumina” propriei noastre sensibilități).

Last update on July 16, 6:50 am by AnnaE.
Be the first person to like this.