AnnaE

Lacustră de George Bacovia 

Poezia Lacustră face parte din volumul de debut, Plumb, apărut în 1916 şi este emblematică pentru atmosfera dezolantă specifică liricii lui George Bacovia exprimând prin simboluri şi sugestii trăirile şi stările sufleteşti ale poetului: tristeţea, spleenul (dezgust faţă de orice), angoasa, oboseala psihică, disperarea, apăsarea sufletească, nevroza, spaima, degradarea psihică şi dezolarea.

Attachments
Lacustra de George Bacovia.docx 18.69 Kb . 16 Views
Last update on July 7, 11:17 am by EliaM.
Be the first person to like this.

Lacustră de George Bacovia – Particularitățile poeziei simboliste

(Eseu literar de ~500 de cuvinte)

Poezia „Lacustră” de George Bacovia face parte din volumul de debut „Plumb”, apărut în anul 1916, și este emblematică pentru atmosfera dezolantă specifică liricii bacoviene. Opera funcționează ca o profundă confesiune lirică și se încadrează în categoria artelor poetice, exprimând prin simboluri și sugestii stări sufletești de o intensitate covârșitoare: tristețea, spleen-ul (dezgustul față de orice), angoasa, oboseala psihică, nevroza și spaima de degradare. Lirismul este unul subiectiv, definit prin mărcile lexico-gramaticale ale eului liric, reprezentate prin verbe și pronume la persoana I singular („aud”, „sunt singur”, „dorm”, „mi se pare”, „mă găsesc”, „simt”), atestând implicarea totală a poetului în starea dezolantă care îi stăpânește sufletul.

Semnificația titlului și tematica

Simbolul central, „lacustră”, are drept corespondent în natură o locuință temporară și nesigură, construită pe apă, susținută de patru piloni și supusă unei iminente prăbușiri. Această construcție sugerează faptul că eul poetic, expus pericolelor, se autoizolează provizoriu și devine un însingurat în societatea de care fuge. Tema poeziei ilustrează tocmai condiția nefericită a poetului într-o lume ostilă, meschină și incapabilă să înțeleagă arta adevărată, prin valorificarea unor motive specific bacoviene: singurătatea, nevroza, golul sufletesc și teroarea de apă.

Structura și planurile compoziționale

Compozițional, textul este alcătuit din patru catrene dispuse într-o simetrie perfectă, discursul liric fiind construit pe două planuri suprapuse: planul exterior, al lumii materiale, și planul interior, al trăirilor artistului inadaptat.

Strofa I: Incipitul „De-atâtea nopți” exprimă simbolic atemporalitatea existențială ca stare de permanență sâcâitoare. Ploaia are efecte apocaliptice („Aud materia plângând”), întregul Univers trăind un dramatism sfâșietor, în timp ce sintagma „sunt singur” ilustrează solitudinea totală.

Strofa a II-a: Este dominată de simbolurile incertitudinii și ale spaimei de dezagregare, redate prin verbe precum „parcă dorm”, „tresar”, „mi se pare”. Scândurile ude sugerează nevroza, iar izbitura brutală a valului în spate amplifică disperarea („Tresar prin somn și mi se pare / Că n-am tras podul de la mal”).

Strofa a III-a: Proiectează angoasa la dimensiuni majore prin versul „Un gol istoric se întinde”. Singura certitudine rămasă este prăbușirea iminentă a pilonilor sub acțiunea dezintegratoare a apei („Și simt cum de atâta ploaie / Piloții grei se prăbușesc”).

Strofa a IV-a: Reia simetric prima strofă, schimbând doar versul al doilea („Tot tresărind, tot așteptând”) pentru a sugera eternizarea stării de copleșitoare dezolare.

Limbaj artistic, simboluri și prozodie

Motivul apei se impune ca simbol al dezintegrării lente, dar sigure a materiei și a spiritualității creatoare, în contrast total cu semnificația dătătoare de viață de la Mihai Eminescu. Acest proces este susținut de câmpul semantic al apei (ploaie, mal, val, scânduri ude), de verbele la prezentul gnomic (atemporal) ce simbolizează moartea lentă, și de gerunziile verbelor auditive („plouând”, „plângând”). Sub aspect prozodic, tonul elegiac este susținut de ritmul iambic, măsura versului de 8 silabe și rima formată din cuvinte cu sonoritate surdă.

În concluzie, prin „Lacustră”, George Bacovia transfigurează realitatea concretă în stări interioare lirice prin funcția expresivă a simbolurilor. Așa cum afirma criticul Eugen Lovinescu, poetul creează o atmosferă de copleșitoare dezolare, de toamne reci și ploi putrede, o atmosferă de plumb dominată de obsesia morții și de o lentă descompunere a ființei organice.

Attachments
Lacustra de George Bacovia.docx 18.69 Kb . 0 Views
Be the first person to like this.