Paralela între poeziile Eu nu strivesc corola de minuni a lumii și Lumina de Lucian Blaga

Expresionismul este un curent artistic modernist, apărut inițial în Germania la începutul secolului al XX-lea, caracterizat prin exprimarea subiectivă și distorsionată a realității, având ca scop transmiterea emoțiilor și stărilor de spirit ale artistului. 

Lucian Blaga, unul dintre cei mai importanți poeți și filozofi români, este cunoscut pentru viziunea sa metafizică asupra lumii și pentru abordarea profundă a misterului. Poemele sale, deși distincte, se împletesc adesea în jurul unor teme fundamentale, precum cunoașterea, misterul și relația omului cu universul. O paralelă între "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" și "Lumina" dezvăluie nuanțe diferite ale aceleiași concepții filozofice, punând în lumină complexitatea gândirii blagiene.

În Eu nu strivesc corola de minuni a lumii", Blaga își expune direct crezul gnoseologic: el alege să nu lumineze misterul, ci să îl adâncească. Versurile celebre „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii / și nu ucid / cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc / în calea mea" definesc o atitudine de respect și admirație față de incomensurabilul lumii. Poetul preferă să lase misterul să rămână întreg, neatins de raționalitatea rece, deoarece tocmai din această taină își extrage el substanța poetică și vitală. Cunoașterea nu este, așadar, o cucerire logică, ci o participare intuitivă și emoțională la mister, o amplificare a acestuia prin trăire. Metaforele precum „flori", „ochi", „buze" sau „morminte" sugerează diverse forme ale misterului, toate potențate de poet prin forța iubirii („căci eu iubesc / și flori și ochi și buze și morminte").

Pe de altă parte, „Lumina" abordează misterul printr-o perspectivă cosmogonică și primordială. Aici, lumina nu este doar o metaforă a cunoașterii raționale care poate „strivi", ci o forță creatoare, o substanță divină care a generat lumea. Poezia explorează mitul creației, unde lumina este cea dintâi, sursa a tot ce există. În această ipostază creatoare, lumina poartă în sine un mister inerent, o „taină". Versurile „Lumina ce-o simt / născându-se-n mine, / e lumina ce-o-mpărți / și-n cer și-n pământ" sugerează o corespondență profundă între lumina interioară (cunoașterea poetică, intuitivă) și lumina cosmică (principiul creator). Există un paradox: lumina, deși revelatoare, nu deslușește complet misterul, ci, dimpotrivă, îl fundamentează și îl perpetuează.

În Eu nu strivesc corola de minuni a lumii", lumina (sau absența luminii care „strivește") este un simbol al cunoașterii raționale, discursive, care încearcă să penetreze și să reducă misterul la concepte inteligibile. Poetul o respinge pe aceasta, optând pentru o „cale" diferită, unde „misterul" este întregit de forțele obscure și de intuiție. Versurile "dar eu/eu cu lumina mea nu micșorez/ ci sporesc a lumii taină" subliniază opoziția față de o cunoaștere reducționistă, preferând o cunoaștere de tip orfic, care adâncește misterul.

În Lumina", conceptul de lumină este mult mai amplu și mai complex. Ea este simbolul divinității, al genezei și al esenței universale. "Lumina" este percepută atât la nivel macrocosmic (creația lumii), cât și la nivel microcosmic (în sufletul omului). Este o lumină „neînțeleasă", o "taină" însăși, care pulsează și din care se naște totul. Această lumină este creatoare de mister, nu o distrugătoare a acestuia. „Lumina ce-o-mpărți / și-n cer și-n pământ / e lumina din mine", sugerând că divinitatea și misterul nu sunt exterioare omului, ci rezidă și în interiorul ființei sale, printr-o contopire esențială.

Ambele poezii sunt scrise în vers liber, caracteristic operei blagiene, ceea ce permite o fluiditate a ideilor și o expresivitate sporită. Limbajul este metaforic și profund filozofic.

„Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" este o artă poetică, o declarație a principiilor sale estetice și gnoseologice. Tonul este solemn, aproape programatic, iar imaginea "corolei de minuni" sugerează o frumusețe perfectă și unică a lumii, ce nu trebuie alterată.

„Lumina" are un ton mai mult meditativ și contemplativ, explorând originile și esența lumii. Viziunea este cosmogonică, aducând în prim-plan mitul și sacralitatea. Elementele naturii („mare", „pământ", „văzduhuri") sunt însuflețite de această lumină primordială, conferind poemului o dimensiune grandioasă și atemporală.

Din punct de vedere formal, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" este o poezie alcătuită dintr-o singură strofă, lungă, de 20 de versuri. Blaga folosește versul liber, fără o rimă sau o măsură fixe, ceea ce conferă poemului o cadență a gândirii și o libertate de expresie. Această absență a constrângerilor formale subliniază fluiditatea ideilor și caracterul filozofic, meditativ al textului.

„Lumina" este structurată în trei strofe cu număr inegal de versuri (8, 6 și 5 versuri). La fel ca în "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii", Blaga folosește versul liber, fără rimă și măsură fixe. Această alegere stilistică contribuie la tonul meditativ și solemn al poeziei.

În esență, ambele poezii blagiene celebrează misterul și refuzul cunoașterii totale și raționale. Dacă „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" este o pledoarie explicită pentru păstrarea și adâncirea misterului prin intuiție și iubire, „Lumina" explorează natura intrinsecă a misterului, văzându-l ca pe o forță creatoare primordială, esența însăși a existenței. Ele se completează reciproc, ilustrând coerența și profunzimea viziunii lui Lucian Blaga asupra lumii ca o vastă și inepuizabilă taină.

Be the first person to like this.