Paralelă între „Luceafărul” și „Revedere” de Mihai Eminescu
Opera lui Mihai Eminescu este traversată de un ax filosofic central: meditația asupra timpului și asupra condiției umane în raport cu absolutul. Două dintre creațiile sale fundamentale, poezia „Revedere” (publicată în 1879) și poemul „Luceafărul” (publicat în 1883), reprezintă capodopere care tratează exact aceeași problemă ontologică – antiteza dintre eternitate și efemeritate. Deși aparțin unor registre stilistice diferite (prima este o poezie de formă folclorică, a doua un amplu poem cult epic-liric), paralela dintre cele două texte demonstrează o viziune unitară asupra lumii, „Revedere” putând fi considerată un veritabil nucleu filosofic pentru „Luceafărul”.
O primă paralelă se poate trasa la nivelul încadrării estetice, ambele texte purtând amprenta geniului eminescian de a universaliza motive literare preexistente:
֍ „Revedere” este o elegie filosofică mascată sub forma unei doine populare. Eminescu preia ritmul trohaic, măsura scurtă și motivul comuniunii om-natură din folclor, dar le sublimează pentru a exprima o dramă a cunoașterii.
֍ „Luceafărul” este un poem filosofic de sinteză (îmbinând genul epic, liric și dramatic). Deși pleacă tot de la o sursă autohtonă (basmul Fata în grădina de aur cules de Richard Kunisch), textul asimilează influențe majore din filosofia germană (Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant) și din mitologia antică.
Din punctul de vedere al structurii compoziționale, ambele opere sunt construite pe baza unui dialog. Acest dialog nu este unul al armoniei, ci al rupturii, evidențiind distanța de netrecut dintre două lumi:
֍ În „Revedere”, dialogul ia forma unei adresări directe între drumeț (omul supus trecerii) și codru (natura eternă). Schimbul de replici este cald la început, marcat de tonul familiar („Codrule, codruțule”), dar răspunsul codrului reliefează recea sa detașare.
֍ În „Luceafărul”, structura dialogală este mult mai complexă, manifestându-se pe mai multe planuri (Cătălina - Luceafăr, Hyperion - Demiurg). Ca și în „Revedere”, chemările fetei adresate astrului („Cobori în jos...”) se lovesc de bariera legilor universale, cele două ființe neputând coexista în același plan existențial.
Eternitatea ia, în cele două poezii, forme de agregare diferite, dar împărtășește aceeași imunitate în fața timpului:
֍ Codrul reprezintă eternitatea terestră, vegetală și ciclică. Nemurirea sa se bazează pe capacitatea de regenerare permanentă odată cu anotimpurile („Iarna viscolu-l ascult... Vara doina mi-o ascult”). Este un element cosmicizat prin oglindirea aștrilor în apele sale („Stele-mi scânteie pe lacuri”), dar rămâne ancorat pe pământ.
֍ Hyperion (Luceafărul) reprezintă eternitatea cosmică, celestă, absolută. El este o formă pură a spiritului, născut din haosul primordial („Din haos, Doamne,-am apărut”). Spre deosebire de codru, care privește trecerea istoriei, Hyperion privește trecerea lumilor însăși.
Condiția umană este portretizată în ambele texte sub semnul slăbiciunii, al schimbării și al limitării:
֍ În „Revedere”, condiția umană este reprezentată de eul liric (drumețul). El este o victimă a istoriei și a timpului liniar, conștient de propria degradare: „Vremea trece, omul suferă”. Omul este definit de lipsa de stabilitate: „Numai omu-i schimbător / Pe pământ rătăcitor”.
֍ În „Luceafărul”, efemeritatea este asumată de Cătălina (și, prin extensie, de Cătălin). Ea aparține „cercului strâmt” al lumii pământene, fiind supusă norocului, morții și instinctelor („Căci toți se nasc spre a muri / Și mor spre a se naște”). Spre deosebire de drumețul din „Revedere” care își deplânge condiția, Cătălina acceptă în final frumusețea vieții sale scurte, alegând iubirea pământeană.
Ambele poezii ilustrează magistral concepția schopenhaueriană despre timp:
֍ Timpul istoric, liniar, este cel care distruge omul. Drumețul din „Revedere” se simte îmbătrânit, observând cum, de-a lungul istoriei, totul piere („Femei, copii, popoare, regate”).
֍ Timpul universal, circular, este timpul nemuririi. Codrul trăiește într-un prezent continuu („Ce mi-i vremea...”), în timp ce Luceafărul trăiește în afara timpului, acolo unde „Vremea-ncearcă în zadar / Din goluri a se naște”.
În concluzie, ambele texte au o temă profund pesimistă în privința capacității de fuziune a celor două sfere (om și absolut). Entitatea superioară se retrage în propria perfecțiune:
֍ La finalul din „Revedere”, codrul afișează un stoicism distant. Deși este un simbol ocrotitor pentru poporul român, în plan filosofic natura rămâne impasibilă și indiferentă la durerea drumețului. Curgerea secolelor sau rătăcirea umană nu îi alterează liniștea.
֍ La finalul din „Luceafărul”, Hyperion ajunge la ataraxie (liniștea sufletească perfectă), refuzând să se mai lase atras în sfera pasională umană. Versurile de final, „Ci eu în lumea mea mă simt / Nemuritor și rece”, sunt expresia absolută a izolării geniului care a înțeles zădărnicia vieții oamenilor („Chip de lut”).
Concluzie
Paralela dintre „Revedere” și „Luceafărul” relevă modul extraordinar în care Mihai Eminescu a știut să moduleze aceeași obsesie a timpului. În „Revedere”, meditația are duioșia și melancolia unei doine care pune față în față trecătorul și pădurea de acasă. În „Luceafărul”, această antiteză se sublimează, căpătând proporții galactice și devenind o adevărată dramă a cunoașterii.
Ambele texte validează același adevăr crud: tragismul ființei umane care, deși tânjește după absolut, este captivă în limitele propriei materialități.